Mobil websider

12. feb. 2020
12. feb. 2022

Når man taler om mobile websider, så er der efterhånden mange forskellige muligheder, og flere af dem defineres også forskelligt.

Derfor vil vi herunder skitsere nogle af de forskellige muligheder.

Responsive websites

Med en responsive webside, tilpasses websiden til enhedens skærm. Sidder man ved en lille skærm, ser man en anden version, end hvis man sidder ved en stor computerskærm.
Det betyder også at indholdet automatisk kan tilpasse sig f.eks. mobiltelefoner og tablets.

Fordelene ved responsive websites er, at man benytter samme webside og server side kode. Det bliver dermed billigt at udvikle, og er alligevel fleksibelt med hvad, der kan vises, da man i frond-end kan tilpasse udseendet de forskellige skærmstørrelser. En anden fordel er, at hvis man opdaterer ens side, så er "mobil versionen" automatisk opdateret, både hvad angår design og indhold. Sidst så tilpasser den sig selv til mange forskellige enheder i størrelsen.

Ulemperne er ikke store mere, men ift. f.eks. native app, så kan man ikke på samme måde gøre brug af enhedernes indbyggede funktioner. I dag kan man dog gøre brug af mange gennem PWA (Progressive Web apps)

Responsive design ses i dag næsten på alle nyere websider, og er en stor del af Flex4B systemet

Mobil website

En mobil website er en ekstra webside, som er tilpasset mobilens skærm. Her laver man en side med præcis det, man ønsker, og har samtidigt en anden side beregnet til computervisning.

Dette var især brugt før responsive websider. I dag bruges det næsten kun i meget specielle tilfælde - det kan f.eks. være når der kun er brug for en mobilside f.eks. til en kampagne.

Hybrid og Native App 

En hybrid app og en native app kan hentes via telefonens/tablettens shop (f.eks. Google Play eller Apple App store). De giver mulighed for nemt at benytte enhedens indbyggede funktioner som f.eks. GPS, SMS mv.
En hybrid app er lavet med de sprog der bruges til apps kombineret med webkode, mens en native app kun er lavet med de sprog der bruges til kode

Fordelene ved native apps er, at de ligger som et program på enheden, at de kan hentes på Google Play og App store, og at de kan benytte alle enhedens indbyggede funktioner.

Ulemperne er, at der ofte er høje omkostninger. Det skyldes, at man skal lave en version til Android, en til iPhone, holde dem opdateret, tilpasse nye versioner mv., og samtidigt tager det ofte lang tid at udvikle. 

En native app/hybrid app er mere et supplement til en responsive webside, end det er en konkurrent. Der er tale om 2 forskellige produkter.

Webapp

En webapp er et ord, som med tiden er blevet tilkoblet til mobilens univers.

Til at starte med var en webapp et "program", som kører online og giver adgang for brugere. Det kunne f.eks. være et regnskabsprogram, som man har adgang til online. Det var ganske enkelt en web application eller med andre ord et webbaseret program.

I dag tillægges flere betydninger til ordet. Herunder er nogle af dem:

  • Webapp betydning 1: Det samme som en responsive webside/mobil webside - smartere ord herfor
  • Webapp betydning 2: Det samme som en responsive webside/mobil webside, men hvor der samtidige gøres brug af nogle af telefonens indbyggede funktioner.
  • Webapp betydning 3: Enkelte mener også det er det samme som en native app.

Denne er primært taget med for at give dig en ide om, hvad begrebet webapp er, og hvilken betydning, der somme tider lægges i det.

PWA - Progressive Web App

En PWA er en app der bygges ud fra de teknologier vi kender fra web - dvs. f.eks. HTML, CSS og ikke mindst Javascript.
Her laver man følelsen af en native app (fullscreen uden browser, styring mv.), og giver muligheden for at brugeren kan gemme PWA på sin telefon som icon mv.
PWA'er giver samtidige muligheden for at benytte flere af telefonens indbyggede funktioner, og kan på den måde tage det bedste fra web og fra native app hvis man ønsker "native app" følelsen hvor der bruges hardware fra telefonen

Fordelene er at de er billige at udvikle ift. native apps, de holdes up-to-date online og samme teknologi som responsive websider med brug af telefonens hardware.

Ulemperne er at de ikke kan hentes via Google Play eller App market som udgangspunkt

Hvis du vil høre om mulighederne for PWA ift. Flex4B systemet så kontakt os gerne

Vil du gerne ud på mobiler og tablets?

Uanset om dit behov er en responsive website eller en PWA, så kan Flex4Business og Flex4B systemet hjælpe. Kontakt Flex4Business, og få hjælp, vejledning, og et uforpligtende tilbud